Олександр Дехтеренко, комерційний директор ТОВ «ТД «Югелеватор»

Малі фермерські господарства все активніше починають самостійно грати на ринку сільськогосподарської продукції, не покладаючись на посередників. Це зрозуміло – таким чином можна притримати зерно в очікуванні високих цін, а не продавати продукцію у сезон, за безцінь.

Але для самостійної гри, як підкреслює комерційний директор Олександр Дехтяренко ТОВ «ТД «Югелеватор» потрібно мати власне або колективне (у кооперації з сусідніми господарствами) сучасне зерносховище – елеватор потужністю 1 000 – 8 000 т.

Але не все так просто. Адже ринок елеваторного обладнання в цілому можна вважати дуже висококонкурентним, і до такого ж висновку, без сумніву, приходили і інші виробники і постачальники обладнання.

Відмінність «Югелеватор» полягає в тому, що компанія вирішила піти не від власної наявної пропозиції, а від самого майбутнього клієнта і з’ясувала, яке саме рішення потрібне малому фермеру.

Як наслідок – цього року у ТОВ «ТД «Югелеватор» була розпочата окрема програма розробки та інсталяції фермерських елеваторів, яка полягає у пропозиції готових мобільних рішень до 8000 т.

Передусім мобільність полягає у типовому проекті. Наразі проектування кожного елеватора займає чотири-п’ять місяців. І на цей строк скорочується весь термін робот – якщо фермер звернувся до виробника у січні, то вже до збирання озимини господарство буде мати сучасне сховище.

Крім того, модульність передбачає можливість формування елеватора як конструктора —залежно від можливості господарства замовляється той чи інший склад обладнання. Пропозиції включають транспортне обладнання, обладнання для елеватора та власне модульні фермерські елеватори.

Замовлення модульного рішення буде дешевшим, ніж збирання елеватора по частинах, — є типовий проект, який може бути інстальований у будь-якому господарстві, де наявний майданчик і підключена електроенергія.

За підрахунками компанії «Югелеватор», максимальний строк окупності елеватора модульного типу становить три-чотири роки. Компанія вже включена до переліку вітчизняного сільськогосподарського обладнання і техніки, на які аграрії можуть отримати компенсацію до 40% вартості.  

Найбільш перспективними регіонами для розвитку напряму Олександр Дехтяренко вважає схід України та Західний регіон, хоча попит на малі фермерські елеватори є й в Північному регіоні та деяких центральних областях.

На думку комерційного директора ТОВ «ТД «Югелеватор», попит на елеватори у 16 000–30 000 т, який спостерігається зараз, буде невдовзі задоволений, і майбутнє ринку елеваторного обладнання – саме у пропозиції фермерських сховищ.