Дмитро Ніколаєв, керівник відділу продажів ТОВ «ТД «Югелеватор»

ПОПИТ НА ВІТЧИЗНЯНЕ ЕЛЕВАТОРНЕ ОБЛАДНАННЯ ЗА 2018 РІК ЗРІС БІЛЬШ НІЖ У ПІВТОРА РАЗА  

Попит на вітчизняне елеваторне обладнання за 2018 рік зріс більш ніж у півтора раза, а основними замовниками стали середні фермерські господарства. Дефіцит елеваторних потужностей на українському ринку зберігається, незважаючи на прискорення темпів будівництва і введення в експлуатацію нових елеваторів. Тільки українські компанії — виробники елеваторного обладнання ввели в дію близько 1,5 млн т потужностей елеваторів, а в цілому по ринку було реалізовано елеваторів потужністю у 2,5–3 млн т.

РЕКОРДНИЙ ЗБІР ЗЕРНОВИХ І ОЛІЙНИХ КУЛЬТУР, ДІЇ «УКРЗАЛІЗНИЦІ», КОН`ЮКТУРА ЗОВНІШНЬОГО РИНКУ – ФАКТОРИ ЗАВДЯКИ ЯКИМ ЗРОСТАВ ПОПИТ НА ПОСЛУГИ ЗБЕРІГАННЯ В 2018 РОЦІ

Цього року українські аграрії отримали рекордний валовий збір зернових і олійних (особливо це стосується кукурудзи), і попит на послуги зберігання зріс. Свої наслідки мали і дії «Укрзалізниці», які призвели до простою частини потужностей. І, нарешті, роль зіграла кон’юнктура зовнішнього ринку — трейдери вичікували підвищення цін на зерно. Як наслідок перезавантажені були навіть припортові елеватори.

Попит на нові елеватори зростає з року в рік — можна говорити лише про певний перерозподіл ринку між компаніями і зміну замовлень у розрізі потужності обладнання. Зараз спостерігається різке збільшення попиту на послуги вітчизняних компаній, які виготовляють обладнання і займаються його монтажем. У 2018 році почала діяти державна програма часткової компенсації вартості вітчизняного елеваторного обладнання. Попри всі сумніви програма працює, деякі наші клієнти вже отримали компенсацію.

«ЮГЕЛЕВАТОР» ЗА РІК ЗБІЛЬШИВ РЕАЛІЗАЦІЮ ОБЛАДНАННЯ ПРИБЛИЗНО НА 60-70% У ПОРІВНЯНІ З ПОПЕРЕДНІМ РОКОМ

Найбільше аграріїв цікавили елеватори ємністю 20 000–40 000 т, які задовольняють потреби фермерських господарств із земельним банком 3000–5000 га — у кількісному виразі такі елеватори забезпечують 60% замовлень компанії «Югелеватор». Також зростає попит на обладнання потужністю до 10 000 т для невеликих господарств. У відсотковому вираженні – це 20-25% замовлень. Та  решту складають проекти на 50 000 – 60 000 т. Цього року з`явився великий гравець – «Епіцентр Агро», для якого наша компанія виконує замовлення на елеватори потужністю 70 000 т у Вінниці та Хмельницькій області.

Усього ж у портфелі компанії «Югелеватор» у 2018 році понад 80 проектів на розробку документації, виготовлення та монтаж обладнання, які або завершені, або перебувають на стадії завершення.

На мою думку, у 2019-му році ринок буде розвиватися по тому ж сценарію, що і цього року та найбільшим попитом буде користуватися елеваторне обладнання потужністю 20 000 – 40 000 т.