Cергій Черно, регіональний представник ТОВ «ТД «Югелеватор»

РІЗНІ ЕКСПЕРТИ ОЦІНЮЮТЬ ВАРТІСТЬ БУДІВНИЦТВА ЕЛЕВАТОРА ВІД $98 ДО $220

Про будівництво власного елеватору замислюється чимало фермерів. Перед тим, як зважитись на цей крок, вони прагнуть прорахувати, у скільки стане їм ця затія. Перші результати пошуку інформації про оціночну вартість будівництва або ціни елеватора видають дуже різні дані: ціна будівництва елеватора на 1 т зберігання коливається від $98 до $220. Якщо мова йде про зведення зернового терміналу, вказується зовсім інший порядок цифр: $350–400 на тонну зберігання. У таких випадках у суми закладено дорогі інфраструктурні складові — зміцнення берегової лінії, навантажувальний кран тощо.

На вартість будівництва впливає чимало об’єктивних чинників — таких як технологічні, інфраструктурні, логістичні, організаційні тощо. Крім того, показник вартості залежить ще й від того, хто надає цифри. Умовно експертів, які називають ті чи інші ціни, можна розділити на три групи залежно від роду їх діяльності та досвіду роботи. У першій — ті, хто продає силоси та елеваторне обладнання, вони називають мінімальну цифру — до 100 $/т. Члени другої групи, які мають досвід роботи у будівництві елеватора, називають цифру 100–150 $/т. До третьої групи належать компанії, які мають досвід у плануванні та контролюванні виділених на будівництво фінансів, з практики знають, що таке будівництво зерносховищ і відповідно мають найбільш реальні дані. За їх підрахунками, це 150–250 $/т. Втім, усі ці попередні розрахунки оціночної вартості будівництва зерносховища можуть бути важливими та достовірними, але за певних умов і на певних етапах планування будівництва елеватора.

ПЕРЕД ПОЧАТКОМ БУДІВНИЦТВА ТРЕБА ВИЗНАЧИТИ З ЧОГО СКЛАДАТИМУТЬСЯ ВІДДІЛЕННЯ ДЛЯ ЗБЕРІГАННЯ, ЯКА ЗАПЛАНОВАНА КІЛЬКІСТЬ ТА МІСТКІСТЬ СИЛОСНИХ БАНОК

Аби отримати якнайповнішу інформацію про майбутні витрати,  врахувати усі підводні каміння, варто звернутись до експерта, який має практику на всіх етапах зведення зернового сховища. Компанія «Югелеватор» має досвід у будівництві елеваторів на багатьох етапах зведення об’єкту, адже є не лише виробником силосів, транспортного обладнання та металоконструкцій, а й має досвід роботи у будівництві зерносховищ — виступає як генеральний підрядник на деяких об’єктах. Відповідно, наші фахівці пропонують інвесторам перед початком будівництва визначити, з чого складатимуться відділення зберігання елеватора, яка запланована кількість силосів та їх місткість. Аби дати відповідь на це питання, треба врахувати чимало факторів: зокрема, сівозміну, кількість культур, кого буде обслуговувати елеватор тощо. Не давши відповідь на ці питання, фермери ризикують згодом стикнутися з конфліктом між технологічністю та вартістю елеватора. Наприклад, часто замовники запитують, що краще: один силос місткістю 10 000 т чи два силоси по 5000 т. Але давати універсальну формулу було би некоректно, оскільки вибір розміру силосів залежить від багатьох факторів. Проте, варто враховувати, що чим більша кількість силосів у складі елеватора, тим він більш технологічний. Особливо важливу роль відіграє це у накопичувальних і перевалочних елеваторів. Якщо керуватися подібним підходом при формуванні складу елеватора для переробних виробництв, можна припуститися помилки.

ОЦІНОЧНА ВАРТІСТЬ СИЛОСІВ ТА ТРАНСПОРТНОГО ОБЛАДНАННЯ СТАНОВИТЬ БЛИЗЬКО 50 % ВІД ВАРТОСТІ ОБ`ЄКТУ

Аби зобразити усе більш наочно, наші фахівці зробили оцінку вартості двох відділень зберігання під ключ. У обох варіантів приблизно однакова місткість, але різні ємності. Аби оцінити вартість, взяли — це середній розмір елеватора для України — відділення зберігання місткістю 30 000 т. У першому варіанті запланували три силоси по 10 000 т, у другому — шість силосів по 5000 т. Розраховуючи вартість обох варіантів, ми взяли середньостатистичні ціни на обладнання та послуги: вартість фундаментів, монтажних робіт, електрочастин, металоконструкцій і доставки на відстань 800 км.        

На діаграмах, які показують вартість будівництва відділення зберігання елеватора під ключ для двох варіантів, зображено частки, які становлять устаткування та будівельно-монтажні роботи.

З отриманих даних ми можемо зробити основні висновки. В обох випадках близько 50% від вартості об’єкту зберігання під ключ становить оціночна вартість силосів і транспортуючого обладнання завантаження/розвантаження. За умови збільшення кількості силосів вдвічі та збереження загальної місткості вартість відділення зберігання під ключ збільшиться приблизно на 25–30%.