Олександр Зубрицький, начальник виробництва ТОВ «ТД «Югелеватор»

СУЧАСНА СУШАРКА ДОЗВОЛЯЄ СУТТЄВО СКОРОТИТИ ЧАС НА ПІДГОТОВКУ ЗЕРНА ДО ТРИВАЛОГО ЗБЕРІГАННЯ, ШВИДКО СФОРМУВАТИ ПАРТІЮ ДЛЯ ВІДВАНТАЖЕННЯ

Головний і завершальний етап обробки зерна після збирання – це сушіння на елеваторі. Від професійності його проведення залежить якість зерна, її товарний вигляд, вартість. З появою нових високопродуктивних комбайнів, які дозволяють суттєво зменшити строки збирання зерна, інтерес до технологій сушіння значно зріс. Якщо у господарстві є сучасна високопродуктивна сушарка, воно здатне у стислі терміни і з мінімальними втратами перевести зерно з поля на склад, швидко сформувати партію для відвантаження, відчутно скоротити час на підготовку зерна до тривалого зберігання.

ПЕРЕВАГИ СУЧАСНИХ СУШАРОК: КРАЩЕ ЗБЕРІГАЮТЬ ТЕПЛО ЗАВДЯКИ ПОДВІЙНІЙ ОБШИВЦІ КОРПУСУ, ВИКОРИСТОВУЮТЬ ДВІ ЗОНИ НАГРІВАННЯ, МАЮТЬ ПОТУЖНІ ФІЛЬТРИ, МЕНШ ЕНЕРГОВИТРАТНІ, ОБЛАДНАНІ ДАТЧИКАМИ КОНТРОЛЮ ТЕМПЕРАТУРИ ТА ВОЛОГОСТІ

Сучасні сушарки менш енерговитратні у порівнянні зі старими. До того ж, вони мають низку технологічних переваг: краще зберігають тепло завдяки подвійній обшивці корпусу, використовують дві зони нагрівання, мають потужні фільтри. Сучасні відцентрові вентилятори, які кріпляться знизу, установлені так, що їх вібрація не передається на сушарку. Сушарки обладнані датчиками, за допомогою яких можна контролювати температуру, рівень, вимірювати вологість зерна у потоці тощо, які зводяться у шафу управління і за потребою виводяться на сенсорний екран. Усе це разом із високою продуктивністю дає фермеру можливість отримувати якісний кінцевий продукт із меншими затратами, а отже — бути більш конкурентоспроможним. Маючи власну сушарку, аграрій може отримувати дохід не лише за рахунок економії коштів на сушінні власного врожаю, а й заробляти, надаючи послуги із сушіння сільгоспкультур іншим господарствам.

ДО ПРИДБАННЯ СУШАРКИ НЕОБХІДНО ВРАХУВАТИ ДОМІНУЮЧИ КУЛЬТУРИ У СІВОЗМІНІ ГОСПОДАРСТВА, ПЛАН ІХ ВИРОБНИЦТВА НА П’ЯТЬ РОКІВ. ШАХТОВІ СУШАРКИ Є УНІВЕРСАЛЬНИМИ ДЛЯ СУШІННЯ РІЗНИХ КУЛЬТУР

Сушарки бувають мобільні та стаціонарні, які в свою чергу можуть мати різну модифікацію, набори функцій. Відповідно – перед вибором потрібно чітко розуміти, яка саме сушарка потрібна. Раджу віддавати перевагу обладнанню виробників, які добре себе зарекомендували, мають досвід роботи на вітчизняному ринку і гарантують забезпечити обслуговування та ремонт техніки. Зверніть увагу на такі технічні характеристики устаткування, як надійність контролю температури, продуктивність, енерговитратність, безпека, відповідність конструктивно‐технологічним рішенням підприємства щодо якості проведення технологічних процесів, довговічність і вартість. Обов’язково переконайтеся, що сушильний агрегат, який ви хочете придбати, здатний обробляти широкий асортимент зерна, оскільки існують певні технологічні відмінності у обробці різних культур. Наприклад, соняшник сушать за температури до 60 °C, а для зернових вона коливається від 90 °C до 130 °C. У цьому плані шахтові сушарки універсальні. Можна сушити різні культури й у модульних сушарках, але для цього доведеться змінювати сітку перфорації для кожної культури. Тому до придбання сушарки необхідно враховувати культури, які домінують у сівозміні господарства, перспективний план іх виробництва зернових культур на п’ять років, а також спрогнозувати кон’юнктуру ринку.

ПРИРОДНИЙ ГАЗ – НАЙБІЛЬШ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ВИД ПАЛИВА, А ПЕЛЕТИ ТА ЩЕПА – НАЙЕКОНОМІЧНІШІ

Звернуть увагу на продуктивність сушарки, вона має бути в 1,5–2 рази більшою від запланованого обсягу сушіння. Адже збирання врожаю може затягнутися, температура повітря у вечірній та нічний час значно знизиться і сушити зерно доведеться удень, аби уникнути додаткових витрат палива, необхідного для підвищення температури теплоносія. Це особливо актуально для північних регіонів.

Також при купівлі сушарки слід звернути увагу на вид палива, яке використовується, та його витрати. Найбільш технологічний вид опалення — це природний газ, а найекономічнішими вважаються пелети та щепа. Сучасні сушарки працюють на природному, зрідженому газі та твердому паливі. Визначитися з видом палива потрібно ще на етапі комплектації майбутнього елеватора, адже від цього залежить вибір котла. У найближчій перспективі більшість сушарок буде конвективного типу, в яких повітря переносить тепло до зерна і видаляє випаровування. Більшість зі способів сушіння зерна будується на підвищенні його температури: тепло рухається двома потоками і подається в ємність із зерном назустріч один одному. З одного боку його подають імпульсами, визначаючи їх амплітуду і частоту експериментально. Такий спосіб сушіння дає змогу висушити зерно рівномірно та «м’яко», без пересушування та утворення ефекту парилки, підвищити продуктивність і скоротити витрати теплоносія.

ОБИРАЮЧИ МІСЦЕ РОЗТАШУВАННЯ СУШИЛКИ ТРЕБА ЗВЕРНУТИ УВАГУ НА ЇЇ ВИД ТА СПОСОБИ ВИВАНТАЖЕННЯ ТА ЗАВАНТАЖЕННЯ КУЛЬТУРИ

Обираючи зерносушарку, одразу визначте її місце розташування на елеваторі. Так, модульні сушарки не вимагають потужного фундаменту, їх можна встановити на заздалегідь підготовлені фундаментні плити. Вони приблизно до 80% збираються на заводі‐виробнику, а на місці лише монтуються із секцій. Шахтові сушарки мають велику висоту зернової шахти і велику металоємність. Відповідно потребують залізобетонного фундаменту, затрати на який — матеріали та монтажні роботи — обходяться до 20% від вартості сушарки.

Зверніть увагу на спосіб вивантаження та завантаження зерносушарки. Чи буде зручно нею користуватися та обслуговувати з урахуванням розташування інших об’єктів на територію комплексу. За потреби можна придбати додаткові пристрої для завантаження та вивантаження зерна.