Олександр Дехтяренко, комерційний директор ТОВ «ТД «Югелеватор»

СЕРЕДНІЙ ТЕРМІН ОКУПНОСТІ НОВОГО ЕЛЕВАТОРА – ТРИ-ЧОТИРИ РОКИ

Оцінити ефективність нового елеватору можна завдяки одному з найважливіших показників — періоду окупності інвестицій. Адже елеватор сучасного баночного типу — це довга інвестиція. У його будівництво інвестор вкладає від $80 на планову тонну зберігання для фермерських сховищ та до $250 для морських терміналів. При цьому середній термін окупності такого об’єкту складає три-чотири роки, а за оптимальних умов — удвічі менше. До ідеальних умов можна віднести цілу низку чинників: будівництво профінансовано без затримки, видання дозвільних документів відбулося у зазначений термін, комплекс оснащено якісним сучасним обладнанням та автоматизовано. Крім того, важливі професіоналізм менеджменту підприємства та працівників, логістична складова та конкурентність цін на послуги тощо.

ЧИННИКИ, ЩО ВЛИВАЮТЬ НА ОКУПНІСТЬ ОБ’ЄКТА: РОЗТАШУВАННЯ, КОНКУРЕНЦІЯ, ПЕРЕЛІК ПОСЛУГ, ПОТУЖНІСТЬ ОБЛАДНАННЯ, СЕЗОН ВВЕДЕННЯ В ЕКСПЛУАТАЦІЮ

На термін окупності впливає дуже багато чинників. Він залежить від того, на скільки вдало розташований об’єкт і чи є поряд конкуренти, від сезону введення в експлуатацію, потужностей та переліку послуг, які надаються. Якщо об’єкт ввели не в сезон, то перед інвестором постає проблема дефіциту оборотних коштів, зростають накладні витрати, а термін окупності проекту збільшується на один рік. Також має значення чи власник будує новий об’єкт чи збільшує об’єм зберігання діючого елеватора з готовою інфраструктурою. Збільшення потужностей обійдеться господарю у $60–80/т зберігання, а термін окупності буде мінімальний, оскільки зростає потенційний обсяг збуту і кількість культур одночасного зберігання, але кількість співробітників зазвичай залишається попередньою.

ТЕРМІН ОКУПНОСТІ ЗБІЛЬШИТЬСЯ ПРИ ВІДСТУНОСТІ ПІД’ЇЗНИХ ШЛЯХІВ ТА НЕДОЗАВАНТАЖЕННОСТІ ЕЛЕВАТОРА

На збільшення терміну окупності негативно впливатиме відсутність під’їзних шляхів, особливо залізничної гілки, без якої власник елеватора не зможе без зайвих витрат, швидко і в повному обсязі реалізовувати збережену продукцію. За умов невдалої логістики термін окупності може збільшитися до семи років. Якщо при будівництві силосних банок були залучені кредитні кошти, це також відсуне дату виходу проекту в нуль. У такому випадку на термін окупності впливатимуть умови кредитування, графік платежів, відсоткова ставка та строки кредитування.

Недозавантаженість елеватора теж збільшує термін його окупністі. Бо витрати на електроенергію, газ, зарплату співробітникам, амортизацію, податки тощо будуть такі ж, як у завантажених «банках», а тарифи на свої послуги доведеться підвищити. За таких умов треті особи можуть знайти більш вигідний варіант для зберігання власного зерна.

Аби не увести елеватор у збиток, його потрібно забезпечувати зерном мінімум на два оберти на рік. Якщо власного збіжжя не достатньо, додайте послуги зі зберігання зернових третім особам. Досвід свідчить, що у сучасних технологічних елеваторів більше шансів залучити додаткових клієнтів і виконати більшу кількість оборотів, ніж у об’єктів з застарілим обладнанням. До того ж власнику елеватора вигідно взяти участь у держпрограмі з компенсації вартості сільгосптехніки та устаткування українського виробництва, і отримати компенсацію до 25% від вартості обладнання.

ВЕЛИКИЙ ВПЛИВ НА ОКУПНІСТЬ ОБ’ЄКТА МАЮТЬ ВРОЖАЙНІСТЬ ТА ПРИБУТКОВІСТЬ КУЛЬТУР, НАЯВНІСТЬ ВЛАСНИХ ПОСІВНИХ ПЛОЩ

Незалежність від замовників послуг власнику зерносховища може дати наявність власних посівних площ, висока врожайність культур і їх прибутковість. Це також позитивно вплине на термін окупності. Більш вигідно для тривалого зберігання вибирати культури, які мають високий попит на глобальному ринку. До того ж потрібно враховувати тенденції до збільшення квот поставок українського зерна до Євросоюзу, а саме ріпак, сою, кукурудзу. У такому випадку можна продати врожай на піку його вартості. Світова тенденція — скорочення площ під пшеницю і збільшення під більш маржинальні нішеві культури, наприклад, бобові. Зазвичай вирощуванням нішевих культур займаються фермерські господарства, у той час як у агрохолдинги виявляють до них невисокий інтерес. Заповнивши перспективними культурами свої «банки» в міжсезоння, дрібні фермери зможуть збільшити окупність елеватора.

СОНЯШНИК – НАЙБІЛЬШ МАРЖИНАЛЬНА КУЛЬТУРА ДЛЯ ЗБЕРІГАННЯ

Найбільш маржинальною культурою для зберігання є соняшник, через його дефіцит на внутрішньому ринку в лютому-квітні ціни на насіння істотно зростають. Чистий дохід на зберіганні цієї олійної культури від збору врожаю до досягнення максимальної вартості становить близько $30/т. Прості підрахунки свідчать, що при зберіганні 5000 т елеватор отримає $150 000 прибутку, а стільки приблизно коштує будівництво однієї «банки» на 5000 т зберігання без урухування вартості будівництва фундаментів і транспортного обладнання. Натомість пшениця для українських сільгоспвиробників найменш маржинальна. До того ж ця зернова культура має статус соціальної, оскільки власники паїв часто беруть її в рахунок оплати оренди землі.

РОЗШИРЕННЯ ПЕРЕЛІКУ ПОСЛУГ ДОЗВОЛЯЄ ЗМЕНЬШИТИ ТЕРМІН ОКУПНОСТІ ЕЛЕВАТОРА

Якщо власник елеватора хоче зменшити термін окупності елеватора, це можна зробити за рахунок розширення переліку послуг: від приймання, очищення, сушіння до відвантаження. Особливою популярністю такі послуги користуються у регіонах, де зерно має більшу вологість. У структурі вартості послуг таких елеваторів сушіння займає до 40%, тому вони більш успішні у порівнянні з об’єктами, розташованими в південних, посушливих регіонах. Тарифи на послуги зернокомплекса зазвичай розраховують, виходячи з економічної ефективності його роботи. Найпривабливіші розцінки мають елеватори з більшою завантаженістю та оборотністю. Повна автоматизація зернокомплксу дає можливість зекономити на оплаті праці фахівців, собівартості приймання, зберігання та відвантаження зерна на елеваторі. До того ж зменшується вплив людського фактору. У кінцевому результаті збільшується товарообіг і будівництво елеватора стає більш привабливим для фермерів.