Олександр Петров, керівник проектно-технологічного відділу ТОВ «ТД «Югелеватор»

ОБИРАЮЧИ МІЖ БУДІВНИЦТВОМ НОВОГО СУЧАСНОГО ЕЛЕВАТОРА І РЕКОНСТРУКЦІЄЮ СТАРОГО, ЗВАЖАЙТЕ НА ЦИФРИ: НОВИЙ ОКУПИТЬСЯ ШВИДШЕ

Враховуючи тенденцію на українському ринку до збільшення врожайності зернових, одним з головних завдань для виробника сільгосппродукції постає збереження урожаю та отримання максимального прибутку. Сучасні технології елеваторного будівництва дозволяють це зробити.

Однак, коли перед господарем аграрного бізнесу постає питання – будувати нову «банку» чи реконструювати старе складське приміщення, йому варто розглянути усі «за» та «проти» обох варіантів.

Зважуючи плюси та мінуси модернізації старого та будівництва нового елеватора, потрібно враховувати: вартість робіт в обох випадках, вартість експлуатації та термін користування потужностями.

ВИТРАТИ НА РЕКОНСТРУКЦІЮ ЗАЛЕЖАТЬ ВІД ТИПУ ЗЕРНОСХОВИЩА

Сума, в яку обійдеться реконструкція зерносховища старого зразка залежить від того, якого він типу: із підлоговим зберіганням чи має силосну залізобетонну конструкцію. Реконструкція перших не вимагає значних коштів. Але і результат буде відповідний – далекий від можливостей сучасних елеваторів. Також власнику не варто розраховувати на скорочення обслуговуючого персоналу та збільшення потужності в майбутньому. До того ж, такі зерносховища займають чималу територію, що ставить під питання раціональне використання території, створює певні незручності в обслуговуванні. До логістики потоку зерна на складах підлогового типу зберігання теж виникатимуть певні претензії, адже вона залишиться досить енергозатратною. Крім того, досить складно буде контролювати такі важливі показники, як температура, вологість та інші. Тому реконструювати та автоматизувати такі об’єкти експерти радять у випадках, коли будівництво нового елеватора не планується. Як доводить практика, інвестувати кошти у реконструкцію такого зерносховища нерентабельно і непрактично. До переваг складів підлогового типу зберігання можна віднести можливість їх поділити перегородками на кілька зон для зберігання різних видів культур. У той же час, у «банці» можна одночасно зберігатися лише одну культуру, і якщо господар сіє та планує зберігати кілька культур – це варто врахувати ще на етапі проектування нового елеватора, аби запланувати оптимальну кількість «банок».

СУМА РЕКОНСТРУКЦІЇ ЗАЛІЗОБЕТОННИХ СИЛОСІВ МОЖЕ ВИЯВИТИСЯ ОДНАКОВОЮ З БУДІВНИЦТВОМ НОВОГО ЕЛЕВАТОРУ

Залізобетонні силоси можна реконструювати та модернізувати. Але питання в інвестиціях, розмір яких часто наближається до суми, витраченої на будівництво нової металевої «банки» чи навіть перебільшує їх. Варто зважити й на те, що одразу порахувати суму буває досить складно, бо треба врахувати багато факторів — від стану самого приміщення та запланованих робіт до вартості та переліку нового обладнання. Так, якщо реконструкція із заміною транспортера стане у менш ніж $35 за тонну зберігання, то на повне облаштування центрально-вивантажувальний тунелю зі встановленням завантажувального транспортеру, сучасним автозавантажувачем та іншим обладнанням з проведенням капітальної реконструкції — знадобиться витратити близько $80 за тонну зберігання.

Плануючи модернізацію бетонних елеваторів варто врахувати, деякі технології не можливо буде застосувати в рамках існуючих конструкторських рішень.

Не особливо вдасться й заощадити. Адже заміна великої кількості кабелів у бетонному зерноелеваторі і встановлення датчиків автоматизації призведе до великих витрат. Часткова заміна обладнання може призвести до ще більших витрат — застаріле обладнання споживатиме більше електроенергії, ніж сучасне, об’єкт через часткову механізацію обслуговуватиме велика кількість людей. У результаті — елеватор може виявитися менш продуктивним, ніж новозбудований. Потрібно врахувати, що вартість переробки та зберігання зерна залежить від вартості енергоносіїв. Зі старим обладнанням стаття витрат на енергоспоживання буде більшою, ніж у випадку застосування нового. В кінцевому результаті це призведе до удорожчання вирощування продукту, збільшення вартості послуг на елеваторі і росту рентабельності об’єкта. Натомість, нові технології дозволять знизити споживання газу та енергії на 10–40%.

Отже, на реконструкцію елеватора має сенс погоджуватися, якщо термін його експлуатації становитиме не менше 10 років. За такої умови є сенс розраховувати, що витрати на ремонт і модернізацію окупляться, втрати товарного зерна буде знижено і, відповідно, собівартості зберігання.

СУЧАСНИЙ ЕЛЕВАТОР – ВИГІДНЕ ВИСОКОТЕХНОЛОГІЧНЕ РІШЕННЯ

Інвестуючи в будівництво сучасного елеватора, господар отримує високотехнологічний виробничий комплекс — цілісну логічну, повністю автоматизовану структуру інженерних і технологічних систем, що займає невелику сумарну площу та досить місткий всередині. Обладнання, встановлене на елеваторі, енергозберігаюче, має високий ступінь зношуваності та експлуатації. Робота усього комплексу контролюється з центрального пульта, з якого відбувається управління об’єктом. Такий комплекс запрограмований на ефективне тривале зберігання і переробку зерна, що забезпечує його господарю високі конкурентні переваги на ринку. Елеватори нашої компанії служитимуть не менше 20 років, який можна збільшити, якщо забезпечити об’єкту дбайливий догляд, регулярні перевірки та своєчасних ремонт. Термін окупності такого елеватора — 3,5–4 роки.