Віталій Рябченко, керівник відділу зовнішньо-економічної діяльності ТОВ «ТД «Югелеватор»

СВОЄЧАСНО ПОЧАВШИ БУДІВНИЦТВО ЕЛЕВАТОРА, МОЖНА ЯКНАЙШВИДШЕ ОКУПИТИ ІНВЕСТОВАНІ В НЬОГО КОШТИ

При плануванні будівництва елеватору потрібно врахувати один важливий момент, а саме: об’єкт має бути відкрито до збору нового врожаю. Тоді елеватор одразу почне окупати вкладені інвестиції. Аби встигнути до жнив, треба ще до початку робіт спланувати всі етапи будівництва та монтажу обладнання і чітко їх дотримуватися.

ПЕРШИЙ ЕТАП БУДІВНИЦТВА – СТВОРЕННЯ ПРОЕКТНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ

Тривалість першого етапу — створення проекту — залежить від потужності елеватора. На проектування та отримання експертної оцінки підприємства потужністю 50 000-100 000 т знадобиться чотири-п’ять місяців. Аби здати об’єкт до початку жнив, роботу над проектом треба почати не пізніше жовтня. Щоб не довелося міняти виконавця проекту, варто спочатку зібрати якомога більше інформації про нього: кількість спроектованих елеваторів, репутація, відгуки замовників, вартість послуг. Що стосується ціни виготовлення проекту, краще на цьому не економити. За малі гроші ви ризикуєте отримати неповний пакет документів. Це, в свою чергу, призведе до помилок під час будівництва та монтажу. Зверніть увагу й на те, що проектант має бути профі у елеваторному обладнанні. Трапляються непоодинокі випадки, коли через некомпетентність проектанта замовник отримує неправильно підібране обладнання чи платить за те, що йому не знадобиться. Усе це призводить і до здорожчання об’єкту, і до відтермінування початку будівництва. Найоптимальніший варіант — найняти компанію, яка спеціалізується на проектуванні елеваторів та виготовленні обладнання до них. Від такого партнера ви отримаєте оптимізовану технологічну схему елеватора, отже вчасно його збудуєте та оснастите.

ДРУГИЙ ЕТАП – БУДЕЛЬНІ РОБОТИ

На другий етап — будівельні роботи, замовлення та виготовлення обладнання для елеватора потужністю 50 000-100 000 т — знадобиться три-чотири місяці. До цих робіт варто приступити наприкінці зими.

ТРЕТІЙ ЕТАП – МОНТАЖ ЕЛЕВАТОРНОГО ОБЛАДНАННЯ

До третього етапу — монтажу обладнання — переходять наприкінці будівельних робіт. Не поспішайте купувати окремі частини обладнання у різних виробників, навіть, якщо вони дешевші, бо під час монтажу може виявитися, що обладнання не стикується одне з одним. Для утворення злагодженої виробничої лінії рекомендую замовити виготовлення та монтаж під ключ у одного виробника. Це допоможе уникнути зайвих витрат коштів та часу.

КІНЦЕВИЙ ЧЕТВЕРТИЙ ЕТАП  – ВВЕДЕННЯ ОБ’ЄКТА В ЕКСПЛУАТАЦІЮ

Четвертий етап — введення елеватору в експлуатацію. Згідно чинних будівельних норм, об’єкти та споруди поділяються на три класи — СC1, СC2 і СC3. Введення в експлуатацію об’єкту категорії СC1 не потребує експертизи і займе 10 робочих днів. А от для введення об’єктів категорій СC2 і СC3 експертиза потрібна, її проведення може зайняти до двох місяців.

ДО ПОЧАТКУ ПЕРШОГО ЕТАПА БУДІВНИЦТВА ЗВЕРНИТЬ ОСОБЛИВУ УВАГУ НА РОЗРАХУНОК ІНВЕСТИЦІЙ

Окремо варто зосередити увагу на розрахунку інвестицій. Аби розуміти, в яку суму обійдеться будівництво елеватора, треба ще перед початком робіт надіслати запити на комерційні пропозиції проектантам, виробникам обладнання, монтажним і будівельним організаціям. Додайте сюди ризики валютних коливань, які впливають на вартість обладнання. Отримавши орієнтовну вартість проекту і зіставивши її з наявною сумою, можна зрозуміти, доведеться будувати самостійно чи з залученням позикових коштів, поетапно чи увесь об’єкт одразу. А отже, виробити план дій. Пам’ятайте, що до подорожчання проекту в цілому і відтермінування його запуску можуть призвести помилки на кожному з етапів будівництва елеватора.

Будьте готові до того, що перед розробкою проекту треба буде здійснити мінімальну передоплату. Що стосується оплати обладнання — усе залежить від домовленостей з виробником. Компанія «Югелеватор» практикує індивідуальних підхід до кожного замовника. Ми розуміємо, що не всі готові профінансувати одразу 50% чи 80%, тому розробляємо для кожного клієнта гнучкий графік оплати, а передоплата у деяких випадках може стартувати з 20%. Остаточні взаєморозрахунки здійснюються після монтажу обладнання. Також наші замовники можуть скористатися програмою часткової компенсації вартості сільгосптехніки вітчизняного виробництва, яку розробило Міністерство аграрної політики України. В цьому випадку при купівлі обладнання у виробника ТОВ «ТД «Югелеватор» є можливість повернути 20% від вартості обладнання. Крім того, для наших партнерів діє фінансова програма, за якою замовник може отримати у “Кредобанку” на умовах 14-18% річних.